Saturday, 10 January 2015

269. Blueberry muffins

     Czesc kochani! ♥ Chcialabym sie z Wami podzielic moimi poczynieniami w kuchni. Co prawda zdjecia do dzisiejszego postu zostaly zrobione na poczatku sierpnia, ale przymknijmy na to oko :). Posty kulinarne nie pojawiaja sie u mnie czesto, bo jak wiecie - moje mozliwosci w kuchni sa bardzo ograniczone. Jednak zdarzaja sie dni, kiedy dostaje kuchenna wene i dzialam :). Najbardziej lubie piec roznego rodzaju babeczki i slodkosci, bo inne obiadowe sprawy to juz nie moja dzialka :D. W kazdym badz razie przygotowalam instruktazowy post krok po kroku jak wykonac muffiny z jagodami. Wykorzystalam przepis z ksiazki, ktora dorwalam za 50p na car boot sale i jak najbardziej moge go Wam polecic. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do czytania... i pieczenia :).

                                                                                                     ••••••••••

     Hello loves! ♥ I would like to share with you my progression in the kitchen. Pictures for today's post were taken at the beginning of August, but we can turn a blind eye on that :). Culinary posts don't appear on my blog very often, because as you know - my possibilities in the kitchen are very limited. However, there are days when I get 'the kitchen mood' :). The most I like to bake all sorts of muffins and sweets, because other 'dinner meals' aren't my thing :D. Anyway, I've prepared an instructional post step by step how to make blueberry muffins. I used the recipe from the book, which I found for 50p on a car boot sale, and I really can recommend it for you. Let's get inspired and go to your kitchen to bake! :). It's fun! 

1. Wybieramy przepis! • Let's choose a recipe!
Dosc trudno zdecydowac sie na jeden przepis sposrod dwustu, ale ze wzgledu na to, ze jagody akurat mialam w lodowce - moj wybor padl na blueberry muffins :). Poza tym kto nie lubi jagod? Sa pyyyyyszne! ♥ Tym bardziej swieze w okresie letnim :). • It's quite difficult to actually choose one recipe from among two hundred, but due to the fact that I had blueberries in my fridge - my choice was obvious. I decided to make blueberry muffins :). Btw. who doesn't like blueberries? They are so yuuuumy! ♥ Especially the fresh ones in the summer :). 


2. Skladniki! • Ingredients
Czego potrzebujemy do naszych muffinek? Nie wiele, zupelnie podstawowe skladniki, ktore akurat wszystkie mialam w domu. • What do we need to our muffins? Not much, just few basic ones, which I found all in my house.

○ 115 g/4 oz brazowego cukru (jednak ja uzylam zwyklego, bialego) 115 g/4 oz soft light brown sugar (I used  normal, white sugar)
○ 6 lyzek oleju slonecznikowego lub 85 g/3 oz masla • 6 tbsp sunflower oil or 85 g/3 oz butter
○ 250 ml/9 fl oz mleka • 250 ml/ 9 fl oz milk
○ 280 g/10 oz maki • 280 g/10 oz plain flour
○ 1 lyzka proszku do pieczenia • 1 tbsp baking powder
○ 150 g jagod (moje byly kupione w ASDZIE, a ich kraj pochodzenia to Polska, jupi!) 150 g blueberries (I bought mine in ASDA and their country of origin was Poland, yeah!)
○ szczypta soli • pinch of salt 
○ 2 jajka • 2 eggs
○ 1 lyzeczka aromatu waniliowego • 1 tsp vanilla extract
○ drobno starta skorka z 1 cytryny • finely grated rind of 1 lemon


3. Przygotowanie! • Preparation!
Zaczynamy od przygotowania blaszki, ktora natluszczamy, aby ulatwic pozniejsze oderwanie foremek od ciasta. Nastepnie rozkladamy muffin cases - dzieki nim bedziemy mieli pewnosc, ze nasza babeczkowa masa nie rozleje sie po calej blaszce. • We begin with the preparation of baking tray, which we oil to facilitate the later separation of paper cases and dough. Then we place muffin cases - thanks to them we will have the certainty that our mixture doesn't spill through the whole baking tray. 


4. Zaczynamy! • Here we go! 
Pierwszym krokiem jest przesianie maki, proszku do pieczenia i szczypty soli. Wszystko razem wrzucamy do duzej miski. Nastepnie mieszamy z cukrem i jagodami. • The first step is to sift together the flour, baking powder and salt into a large bowl. Then stir in the sugar and blueberries.


5. Co dalej? • What's next?
Potrzebujemy drugiej miski. Ubijamy jajka, a nastepnie dodajemy mleko, olej, aromat waniliowy i skorke z cytryny. Wszystko dokladnie mieszamy do uzyskania jednolitej konstystencji.• Place the eggs in a large jug or bowl and beat lightly, then beat in the milk, oil, vanilla extract and lemon rind. Make a well in the cenre of the dry ingredients and pour in the beaten liquid ingredients. Stir until just combined; do not overmix.


6. Dodajemy! • Put in together!
Zawartosc obu misek laczymy ze soba i mieszamy :). • We mix the contents of both bowls :).


7. Pieczemy! • It's baking time!
Powstala mase rownomiernie rozlewamy w muffin cases. Nastepnie blaszke wkladamy do nagrzanego wczesniej piekarnika (200°C/400°F) i pieczemy ok. 20 minut. • Spoon the mixture into the muffin tin. Then bake in the preheated oven (200°C/400°F) for 20 minutes or until well risen, golden brown and firm to the touch. 


8. Smacznego! :) • Bon appetit!
Choc babeczki nie wygladaja idealnie, to uwierzcie, ze smakowaly przepysznie! Proces robienia jest bardzo latwy, szybki i przyjemny, a w efekcie koncowym mozemy sie delektowac dwunastoma babeczkami, ktore szybko zniknely z blachy :). Jak mozecie zauwazyc - moje babeczki troche sie przypalily, ale to dlatego, ze postawilam je za wysoko w piekarniku. Kolejnym razem sprobuje nizej, dlatego - dla lepszego efektu wizualnego - polecam Wam zwrocic na to uwage. •  Maybe they don't look perfectly, but trust me - they tasted delicious! It's very easy, fast and enjoyable process of making and at the end you can relish twelve muffins, which quickly disappeared from the plate :). As you can notice - my muffins scorched a little too much, but that's my fault. I placed them too high in the oven. Next time I'll try to do it lower. For better visual effect - I recommend you to pay attention to it.


Lubicie muffiny?  • Do you like muffins?
Chcecie wiecej przepisow? • Do you want more recipes?

Do napisania, xoxo. • Write to you soon, xoxo.

---
OBSERWUJ mojego bloga za pomocą bloglovin. • FOLLOW my blog with bloglovin.
DOŁĄCZ DO MNIE na Instagramie JOIN ME on Instagram.
POLUB MURPHOSE na Facebooku. • LIKE MURPHOSE on Facebook.
ZASUBSKRYBUJ moj kanal na YouTube• SUBSCRIBE my channel on YouTube.
ZAPYTAJ mnie o wszystko czego chcesz na Ask.fm • ASK me anything you want on Ask.fm

38 comments:

  1. Ale świetne! Muszę zrobić.
    Mega tapeta z Justinem ♥

    ReplyDelete
  2. ale swietnie wygladaja<3! xx
    ngvyen.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Mega pysznie wyglądają, teraz jestem głodna, hah :D

    Julajulia.blogspot.com.

    ReplyDelete
  4. ojejku jak pieknie wyglądają ;)

    ReplyDelete
  5. Narobiłaś mi wielkiego smaka na te babeczki! :) Muszę je zrobić *-*
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. Zrobiłaś mi na smaka :3 Pewnie równie dobrze smakują, jak wyglądają :)

    ReplyDelete
  7. Masz fascynującego bloga! Będę zaglądała, życzę dalszych sukcesów i wytrwałości :)

    http://mjrm-madeline.blogspot.com/2015/01/omg-is-january.html
    http://mjrm-madeline.blogspot.com/2015/01/come-with-me-for-walk.htmlzapraszam serdecznie na mój blog, każdy komentarz i obserwowanie jest odwzajemniane. Proszę o klikanie w banery po prawej stronie bloga, to dla mnie bardzo ważne .

    ReplyDelete
  8. Widać, że pyszne były :).

    ReplyDelete
  9. wyglądają przepysznie !! <3
    Poklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
    stay-possitive.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. wygladaja mega!:)xx ngyven.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Mniamm.. mam ochotę na nie! ♥

    Bardzo fajny blog!! :) .
    -------------------------------------------
    Kliknęłabyś w banner sheinside w bocznym pasku,?
    Mój Blog - klik!
    Ja się zrewanżuję tym samym lub obserwacją( jak mi się spodoba twój blog! .
    napisz jak kliknęłaś w banner sheinside w ostatnim poście.! ( sprawdzam ).
    --------------------------------------------------------------

    ReplyDelete
  12. Mmm pysznie wygladaja. Ale mi ochoty narobilas! :3

    Zapraszam na konkurs(klik)! :D

    ReplyDelete
  13. Wyglądają pysznie! Jak tylko znajdę czas, chętnie je zrobię:)

    ReplyDelete
  14. Muffiny i jagody to połączenie idealne :)

    ReplyDelete
  15. Wyglądają naprawdę niezwykle smakowicie!

    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić na mój blog, gdzie pojawiła się relacja z koncertu Rafała Brzozowskiego. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczna. :)

    ReplyDelete
  16. piękne babeczki, moja kuchenna wena też rzadko się zdarza

    ReplyDelete
  17. Ja czesto robię muffiny . Te wyglądają pysznie :)

    ReplyDelete
  18. ja nigdy nie robiłam babeczek od samych podstaw :p zawsze szłam na łatwiznę i robiłam gotowce, haha
    bardzo przydatny post! Aż chce się robić zamiast uczyc :p pozdrawiam :*

    ReplyDelete
  19. Muffinki wyglądają jak z cukierni :) Pięknie zdolniacho Ci to wyszło !
    PS: Będę bardzo wdzięczna jeżeli klikniesz w link w moim ostatnim poście ♥
    http://kasjaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Aleeeeeeee wyszły ładne muffinki! :D Mega mi się podobają, ja zamierzam trochę pogotować i popiec, ale to po sesji niestety. Muszę wytrzymać jeszcze dwa tygodnie :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wytrzymasz, 3mam kciuki za sesje :).

      Delete
  21. Wow, wyglądają jak prosto z piekarni :o
    xxx

    ReplyDelete
  22. Ojojjjj... tyle słodyczy! <3 Muszę koniecznie zrobić.

    Pozdrawiam ciepło,
    Kazik

    ReplyDelete
  23. wyglądają bardzo smakowicie ;)

    ReplyDelete
  24. wygladaja super ! tez kiedys robilam , dawno temu i byly super :)

    ReplyDelete
  25. Zjadłabym ;) Wyglądają pysznie!

    ReplyDelete

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. • Thank you very much for every comment.